Linkek a témában:
A fekete bors (Piper nigrum)
A fekete bors (Piper nigrum) egy trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza meg csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A fekete bors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A fekete bors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere. A fekete bors a legcsípősebb borsféleség. Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk.
Bors, a fűszerek atyja
A só után a második leggyakrabban használt ételízesítő és az emberiség legrégebbi fűszere a bors. Napjainkban is igen nagy szerepe van a világ konyháiban, olyannyira, hogy a világ fűszer kereskedelmének egynegyedét jelenleg is ez a fűszer teszi ki.
Bors: fekete, fehér, igen, nem
Ha a fűszerekről beszélünk, tízből kilenc embernek először a bors jut eszébe. Az egyik legismertebb, legrégebben használt, sokáig aranyárban, "borsos áron" mért fűszer jelentőségét mutatja, hogy még háború is indult miatta.
Bors
A bors több évig élő lián, egy- vagy kétlaki, szára legfeljebb 15 m, a tövén elfásodik; a hajtások megduzzadt csomóin kapaszkodó léggyökerek nőnek, melyekkel a növény fákhoz vagy más támasztékhoz rögzíti magát. Levelei szórt állásúak. A levéllemez általában 19 x 7 cm nagyságú, elliptikus vagy széleslándzsás, kihegyezett, válla az egyik oldalán jelentékenyen szélesebb, mint a másikon, színén nagyon fényes, fonákján fénytelen és világosabb zöld. A főér mindkét oldalán a váll közelében 2-2 erős, a csúcs felé hajló oldalér ered, amely számos gyenge keresztirányú érrel kapcsolódik egymáshoz. A levélnyél körülbelül 1,5 cm hosszú. A kis virágok zsúfoltan helyezkednek el a legfeljebb 20 cm-es, kezdetben felálló füzérekben, amelyek mindenkor egy pálhával szemben erednek.