Linkek a témában:
Fűszerezés
A főzéshez három dolog kell: fantasztikus alapanyag, tűz és egy szakács, aki tud fűszerezni. Egy fogás elkészítésekor a fűszernövény kiválasztása és a fűszer mennyiségének eldöntése igazi művészet. Valójában ez a szakács igazi kreativitása.
Fűszerezés szabályai
Az a fontos, hogy elhasználhatsz akár egy zacskó fűszert is, ha nem engeded szabadjára az ízét, és nem akkor adod az ételhez, amikor kell. Olyan, mint a jó időben, jó helyen kimondott ütős poén. És mi más lehetne a poén gyilkosa, mint a rossz időzítés. Ismerkedj velük, tapasztald ki, melyiknek mire van a legjobb hatása. Ne használj sokat egyszerre, maximum négyet.
Fűszerkeverék
A fűszereket vagy a növény gyökeréből, virágából, terméséből, kéreg- és termésfalából, hagymájából nyerjük, vagy magát a növény szárát, levélzetét használjuk zöld fűszerként. A magyar piacokon sajnos nagyon kevés friss zöld fűszer kapható, de a kiskertekben és a balkonládákban tudunk termeszteni. A nemzeti konyhák a rájuk jellemző ízeit elsősorban nem az egyes fűszerek adják, hanem az ottani ízlésvilágot tükröző fűszerkeverékek.
Jó tanácsok
Nem szeretem a fűszerkeverékeket. Legjobb, ha az ember - különösen nyáron - élő fűszernövényeket használ, cserépből, vagy a kertből. Télen pedig a fűszerek morzsolt változatát veszi. Legjobb minőségűek a Horváth Rozi és a Kotányi fűszerek. Itt ahhoz kaphattok tanácsot, hogy melyik fűszer mihez passzol.
Megyeri Szabolcs kertészete
Amennyiben szeretné saját maga megtermeszteni a mindennapok során felhasznált fűszernövényeket, akkor a kertészeti árudámból 12 cm-es cserépben meg tudja azokat rendelni. Több mint 40-féle gyógy- és fűszernövény közül tud válogatni. A megrendelés után a kiszállítást a kertészetem teherautójával fogom elvégezni egészen a kertkapujáig.