Linkek a témában:
A fűszergyömbér
A fűszergyömbér a gyömbérfélék családjába tartozik, a trópusi Ázsiában, Kínában, Indiában egyaránt őshonos, de termesztik Nyugat-Afrikában, Ausztráliában és Jamaikán is. Levele fényes, lándzsás erezetű, illóolaját a szárított és feldarabolt gyökérgumójából vízgőzdesztillációval nyerik. Pikáns, édeskés, enyhén citromos illóolaja borsszerűen csípős. Színe sárga, halvány, fő komponensei a szeszkviterpének: alfa és béta zingiberén (30-40%), kurkumén (18%), bizabolén (10-15%). Kis mértékben tartalmaz még monoterpéneket is, ez főleg az Ausztráliában előállított olajra jellemző. Alkoholban nem oldódik fel teljesen. Egyes vélemények szerint a jamaikai gyömbérolaj a legjobb minőségű.
Mi mindenre jó a gyömbér?
A gyömbér nemcsak a konyhában kedvelt, ahol jellegzetes aromája a legkülönbözőbb ételek ízét teszi finomabbá, hanem ez a különös alakú gumó az orvostudományban is figyelmet érdemel.