Linkek a témában:
A köménymag jótékony hatásai
A köménymag már az 1200-as évek óta népszerű egész Európában, nem is véletlenül, hiszen ez az egyik olyan fűszer, amely kevésbé érzékeny az éghajlatra. Ezért szinte egész Európában megterem. A köménymagot nem csak az ételeink ízesítésére használhatjuk, hanem számos alkoholos ital ízéhez is hozzájárul. Dániában például a gabonapálinka egyik összetevője, míg a németeknél a likőr egyik elmaradhatatlan fűszere.
Fűszerkömény
A fűszerkömény (Carum carvi) az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj.
A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.
Az erősen fűszeres ízű mag (carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában levő karvon. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz.
Egyéb nevei: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény.
Konyhakömény termesztése
A kömény (Carvum carvi L.) gyakrabban használt magyar nevei: konyhakömény, kerti kömény, fűszerkömény.