Linkek a témában:
A magyar paprika, az őrölt paprika tárolása
A kereskedéseken, a piacokon a paprika tartályán rajta legyen a minőségűek megfelelő név, valamint a készlet kiárusításáig az állami zárójegy. A paprika minősítését és zárójeggyel való ellátását a szegedi és kalocsai m. kir. mezőgazdasági vegykísérleti és paprikakísérleti állomás végzi.
A pirospaprika élettani hatásai
A világon sokfelé a sámánok, varázslók, papok a paprikát gyógyításra és még más célokra is használták. Kolumbusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős, piros termésében a Tűzisten rejtezik - az Antillák lakói olyan italt készítenek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása van.
Bukott a magyar pirospaprika a minőségi teszten
Egy délvidéki paprika kapta a legjobb minősítést a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől. A piacon emellett nagyon sok a keserű és avas termék.
Egy kis paprika történelem
Miért csíp a pirospaprika?
Minden nemzet fölöttébb büszke a kincseire. Ha azt halljuk hungarikum, máris soroljuk: téliszalámi, gulyás, fütyülős pálinka, és természetesen: Pirospaprika (Capsicum annuum)
Erőspaprika szárítva
A paprika egy csodálatos fűszerünk, mert számtalan módon és formában lehet tartósítani. Ezek közül egyik, melyet az erős fajták tartósítására alkalmazunk, a szárítás.
Törökbors
A régi magyar szakácskönyvekben még "törökbors" néven szerepel, ami az eredetét is jelzi: a hagyomány szerint a törökök közvetítésével került hazánkba Dél-Amerikából 1560 tájékán (Egy legenda szerint egy magyar szolgálólány csente el a "török bors" magvait a budai Mehmed pasa kertjéből) és még további kétszáz évnek kellett eltelnie a darált paprika felbukkanásáig. Olyannyira meghonosodott, hogy ma világszerte a legjellemzőbb magyar fűszerként tartják számon, holott csak a tizenhetedik században került a gyógynövények sorából a konyhába.
Hottie Chili
Hottie Chili, győri kistermelői chili készítmények. Termesztés és feldolgozás.