Linkek a témában:
A sáfrány
A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered.
A sáfrány gyógyító ereje
A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygésre és hányásra is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Érdekes módon a depresszív állapoton is javít. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúra mellett.
A űszerek királya
A XIX. század kitűnő botanikusáról Heuffel Jánosról elnevezett kárpáti sáfrány - Crocus heuffelianus.
Termesszék velem: jóféle sáfrány
Ki hinné, hogy a világ egyik legértékesebb növénye? Valamikor gyógyításra, ruhák festésére használták. Az arab konyha egyik legkedveltebb fűszernövénye. Egy kiló jóféle sáfrány (Crocus sativus L.) ára vetekszik egy középkategóriájú autóéval!